השבוע הראשון שלאחר לידת בן מאופיין בדרך כלל בהתרגשות רבה אך גם בטרדות רבות היושבות על כתפי ההורים. מלבד הדאגה לבריאות היולדת ולמנוחתה וכמובן הדאגה לבריאות התינוק שזה עתה נולד, עליהם לארגן את אירוע ברית המילה: להחליט היכן הוא יתקיים, את מי להזמין, איך להספיק לקנות בגד לאירוע, מה יהיה עם צהבת התינוק – תעלה או תרד, ואם הברית בשבת אז בכלל העסק מסובך אם צריך לדאוג למקומות לינה לאורחים שומרי שבת, ועוד כהנה שאלות המפרות את שלוות ההורים הנרגשים.
כשמדובר בלידה ראשונה הרי שהדברים מקבלים משנה תוקף, כאשר ההורים עדיין אינם מלומדי ניסיון, וכל העול המבורך הזה נופל עליהם בבת אחת.
אספנו כאן כמה טיפים, עצות והכוונות שיש לשים לב אליהם ואשר יכולים להיות לתועלת להורים:
-
חובה לדעת את שעת הלידה המדויקת, בפרט אם הלידה התרחשה סמוך לזמן שקיעת החמה. זאת מאחר וביהדות היום מתחיל מהלילה, ולכן יש משמעות לכל דקה בקביעת יום הברית.
-
לפני השחרור מבית החולים יש לוודא עם הרופאים האם התינוק בריא וכשיר לברית. אם לתינוק הייתה בעיה בריאותית כלשהיא במהלך האשפוז, יש לברר האם הוא בריא ומהו הזמן המדויק שבו הוגדר כבריא. (יש מקרים שאפילו שהתינוק הבריא מחוליו, צריך לחכות כמה ימים לפני הברית).
-
יש להזמין מוהל לברית כמה שיותר מהר לאחר הלידה וליידע אותו בכל בעיה רפואית של התינוק או מחלות משפחתיות.
-
בעניין בחירת שם לתינוק אפשר להיעזר בפרשת השבוע שבו נולד התינוק, במאורע שקרה בסמוך וכד' או להיוועץ ברב. יש לדעת שההורים מקבלים מעין רוח הקודש לקרוא לתינוק בשם הראוי לו, ולכן יש להתייחס לכך בכובד ראש. להרחבה ראה מאמר "בחירת שם לתינוק".
-
נוהגים שהסנדק בלידה ראשונה יהיה אבי הבן או אבי האם משום כיבוד הורים, ובלידה הבאה לכבד אדם צדיק או תלמיד חכם לאות שגם התינוק ילך בדרכיו.
-
יש לוודא שבמקום הברית מצוי כסא המיוחד לברית מילה שעליו יושב הסנדק בזמן הברית.
-
יום הברית הוא יום טוב למוהל , לסנדק ולאבי הבן. משום כך יש נוהגים שהאב מסתפר ולובש בגדי שבת ביום זה, וכן אין אומרים תחנון בתפילה במקום שבו מתפלל אחד מבעלי הברית.
-
בערב שלפני ברית המילה נוהגים לקרוא זוהר ולעסוק בתורה (ברית יצחק) כשמירה לתינוק, וכן לערוך סעודה בפת או מיני מזונות ומיני מתיקה. יש לזכור שזהו מנהג ולא דין, ולכן במקרה שמתעוררים קושי או מחלוקת בעניין, השלום קודם לכל.
-
נוהגים שהאב עולה לתורה בשבת לפני הברית או בימים שני או חמישי, שגם בהם קוראים בתורה בתפילת שחרית, ואז מברכים את היולדת לרפואה ואת התינוק.
-
יש נוהגים שהיולדת מברכת ברכת "הגומל" לאחר שעברה בשלום את סכנת הלידה. ניתן לברך אותה לאחר סעודת הברית או בבית הכנסת בשבת בעודה עומדת בעזרת הנשים או אפילו בליל הזוהר בביתה.
-
נוסח הברכה: "ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם הגומל לחייבים טובות שגמלני כל טוב". והציבור עונים אחריה: " אמן. האל שגמלך כל טוב הוא יגמלך כל טוב סלה".
-
יש לדאוג לקנות משחת ויטה מרפן (VITA MERFEN) או בפנתן פלוס (BEPANTHEN PLUS) למריחה לתינוק על אזור הברית לאחר הורדת התחבושת ע"י המוהל.
מה להביא לברית?
יש להביא לברית:
-
2 טליתות
-
כרית לברית
-
בקבוק יין
-
הדסים ובשמים
-
טיטולים ומגבונים
-
חיתולי בד
-
שמן לתינוק
כיצד להכין את התינוק לברית?
-
מומלץ לרחוץ את התינוק קודם הברית. במידה ולא, ניתן יהיה לרחוץ אותו יום לאחר הברית, לאחר הורדת התחבושת ע"י המוהל.
-
ראוי להלביש את התינוק בבגדים חגיגיים כחתן ביום חופתו.
-
יש לסיים להאכיל את התינוק כשעה לפני הברית.
לתיאום ברית מילה ע"י המוהל הרב עקיבא צרו קשר:
050-4680100